luni, 28 septembrie 2015

No news


POC!
Tresar. A fost o împușcătură. Zgomotul vine de la vecinul de deasupra. Nu-l mai înțeleg. E deja la a 5-a nevastă. Nici nu știu cum le găsește.
Pe prima a aruncat-o de la etaj, cică nu era ciorba acră.
Pe a doua a strâns-o de gât cu o pereche de tanga, prea mari zicea el. Are ochi de designer vestimentar vecinul meu.
Pe a treia a înjunghit-o cu stiloul acela de scrii ce scrii și o dată te iau toți dracii și îl înfingi în cutia de bere. Vecinu nu avea bere, așa că…
A patra s-a sinucis sigură, speriată de fața lui când a deschis ușa. A crezut că erau mascații. Vecinul meu lucrează la un service și tocmai reparase o tobă de eșapament dar nu se mai spălase pe față de la probe. Așa că ea a fugit singură în baie și și-a ținut capul apăsat cu propriile mâini în vasul de toaletă, până s-a înecat.
Probabil vecinul nu a mai suportat singurătatea, a dat anunțuri prin ziare și astfel o fi găsit-o pe numărul 5.
Pistolul știu că îl primise la o promoție de cratițe de la nu-ș ce supermarket. La două tigăi, primeai pistolul gratuit, iar dacă cumpărai trei primeai și un încărcător cu cartușe. Eu nu am avut atunci bani.
De deasupra se aude un urlet sugrumat și mai multe ”văleu, da, da, … of, of”. E vecina de la 7. Pensionară. Cam singură. Doar din când în când mai trece un nepot să o violeze și să-i ia pensia. Da, așa e, azi a fost zi de pensie.
Am uitat să vă spun. Eu stau la 6, vecinul de dedesupt este la 4. Etajul 5 nu au mai fost bani să-l facă, așa că au luat o pauză. Când a făcut rost de bani constructorul, muncitorii au uitat că nu construiseră etajul cinci și au trecut direct la șase. Acum e un gol.
La coborâre nu e problemă. Cei mai tineri sar un etaj, aștia mai atletici au instalat o funie cu noduri și coboară în echer. Pe cei bătrâni, bătrâni, nu i-am mai văzut de mult.
Boc, boc. Nu e fostul prim-ministru. E la ușă cineva care bate. Bate cam tare așa că mai bine deschid.
E un basarabean înalt, bine făcut. De unde știu că e basarabean, înainte de a deschide el gura? Simplu. Are o etichetă mare pe piept, pe care scrie ”înfiați un basarabean”.
Nu spune nimic. Doar se uită pătrunzător în ochii mei. Scot banii din buzunar și plătesc. Dacă nu e de la Profi-dent, e de la ”Doar cu buletinul și casa”, ”Fără garanții, doar cu rinichii” sau ”Krup, oțel dureros”.
Încet se aude un cântecel electronic. Crește în volum și nu se lasă până nu deschid ochii, întind mâna către telefon și închid soneria.
M-am trezit. Dau cu apă pe ochi, mă uit în oglindă și îmi zic.
”Ți-am spus să nu te mai uiți la știri înainte de culcare. Așa îți trebuie!”
Ies din baie, îmi iau cafeaua și deschid televizorul. Ce ți-e și cu știrile astea. Poți afla de la prima oră cine a mai murit și de ce. Cine s-a mai …ut, cu cine și unde. Ce accidente înfiorătoare au mai avut loc. Cum s-a dus dracului economia, cum a crescut gigacaloria, benzina, laptele și cornul (vacii). Cum nimic nu mai este sănătos, cum suntem poluați în fiecare zi și toate astea ne micșorează speranța de viață.
Nu știu cine a inventat termenul de ”speranță de viață”, dar i-aș da un pumn în gură. În speranța că o să apară cândva și ceva certitudini, în afară de moarte și fisc.
Mă ridic, închid televizorul (eu vroiam doar să aflu vremea) și puțin (mai mult) depresurizat (depresat, depresiv?) deschid ușa de la intrare și plec ”plin de energie” la muncă.
Din mașină, pe drum, în ambuteiaje și în intersecții, privesc la ceilalți ”conducători” auto. Toți suntem cu ochii roșii, strîngem volanul cu degetele albe, accelerăm și poluăm (ce mai contează), înjurăm și dăm din mâini agresivi la ceilalți. Nu îmi trebuie studii de body language ca să îmi dau seama că și ei s-au uitat la știri. Aseară și dimineață.
Observ pe trotuar o bătrânică ce trage un cărucior parțial plin cu legume. Intuiesc că ieri i-a venit pensia.
Se strecoară pe lângă peretele blocului și privește, clar înspăimântată, la toți ceilalți pietoni grăbiți, încordați și pasiv-agresivi. A auzit și ea de violul de la știrile TV.

FAPTE

Creierul nostru, atunci când ne culcăm și adormim, continuă să proceseze informațiile de peste zi și încearcă să dezvolte modele comportamentale bazate pe ”pseudo experiențele” de care auzim.
De câte ori nu ați trăit ”continuarea” unui film de groază în somn?
Cu ce diferă o știre la fel de îngrozitoare?
O parte din modelele comportamentale, adevărate scenarii posibile, se ”testează” în vise. Dar nu înseamnă că sunt uitate sau ”rezolvate” complet acolo. Tensiunea și emoția visului se transmite și vieții conștiente și  părți din scenariu sunt recunoscute în viața cotidiană. Părțile pe care nu le întâlnim în viața reală, le presupunem, le adăugăm noi.
Cel mai adesea ne întrebăm (fără să ne dăm seama), ”ce aș fi făcut eu dacă…?”
De aici creierul dezvoltă scenarii și caută soluții.
Indiferent că rezolvăm situațiile în vis sau nu, starea emoțională este afectată. Aproape toate sistemele de autoapărare sunt în alertă când ne trezim. Suntem deja în gardă. Dar suntem și obosiți. Toate ”instrumentele” creierului care analizează realitatea, sunt deja ”înroșite”, date peste cap, hipersensibile și decalibrate. Astfel, orice acțiune sau eveniment este supraevaluat, supradimensionat. Refuzul soției de a-ți prepara cafeaua îți pare un afront personal. În definitiv, atât poate să facă și ea - cafeaua. Să fie recunoscătoare că tu ai luptat în vis cu nu-ș ce monștri. Și atunci îi amintești de organe genitale, mamă, sfinți, etc..
Pe de altă parte, imediat după ce ne trezim, conștientul este mai puțin ”plastic”, maleabil. Așa că, știrile pe care le auzim la prima oră sunt identificate ca și posibile pericole de evitat în timpul zilei. Cu cât sunt mai multe și mai diverse, cu atât devenim mai anxioși și mai preventiv-agresivi.
Deci, atunci când cineva ne taie calea, suntem deja în modulul de ”fight”. În ambuteiaje nu avem unde ”flight”. Așa că, din nou crește tensiunea, înjurăm, celălalt ne răspunde la fel (v-am spus că și el a văzut știrile), etc., etc..
Apoi ajungem la serviciu sau la școala lui ăla micu. Dacă acesta mai cere și ceva bani, s-a ars.
Nu cred că cineva mai poate să aibă randament și eficiență în ceea ce face, după știrile de la TV.
Cum mai poți lucra, atunci când în subconștient știi că economia s-a dus la dracu, inflația este enormă, totul se scumpește și pe piața muncii sunt un număr enorm de șomeri? Singura proiecție mentală este că nu o să îți ajungă banii, compania poate falimenta iar tu nu ai să îți găsești de lucru. Și apoi ai elan și putere de muncă, inventivitate, bună dispoziție, înțelegere pentru colegul tău, team work sau mai știu eu ce alte calități necesare jobului și firmei tale? Sigur nu. Și atunci, e posibil ca firma să dea faliment, iar tu să…. Este o circularitate începută ÎN CAPUL TĂU! Pe baza știrilor!
TOATE știrile negative de la TV (mai ales însoțite de imagini sau diferite coloane sonore tematice) ne micșorează ”speranța” de viață dar mai ales capacitatea de a reacționa corect la ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
”Știrile” ne creează o imagine complet neagră și lipsită de speranță a lumii în care trăim. O lume în care, în orice moment putem păți ceva rău. Putem fi atacați, violați, păcăliți, etc..
Creierul este ca și un mușchi. Ca să poată acționa (lua o hotărâre) trebuie să plece dintr-o stare de relaxare. Contracția musculară blochează mușchiul într-o poziție rigidă. Pentru a face altă mișcare, mușchiul trebuie să se relaxeze.
În lipsa relaxării, mușchiul obosește și chiar este afectat fizic/structural (cârcei, ruperi sau atrofieri de mușchi).
Identic, creierul nu poate sta numai în stări de tensiune. Pentru a judeca corect, el are nevoie de relaxare și de diversitate. În lipsa relaxării, afecțiunile care apar sunt de la anxietate și fobii, la agresivitate, furie nejustificată, mania persecuției și chiar schizofrenie.
Dacă mintea noastră ajunge la concluzia că mediul în care trăim este unul extrem de ostil, fără speranță sau șansă, poate să ne producă depresii și tendințe suicidale.
De aceea, nu vă culcați seara cu știri și imagini groaznice. Nu vă începeți ziua cu știri și imagini groaznice.
Uitați-vă seara și dimineața la comedii, ascultați muzică de calitate, deschideți geamul să intre aer curat, repetați-vă în minte sau cu voce tare ”ce zi superbă o să aveți”. 
Înainte de culcare întocmiți liste cu ce ați realizat pozitiv și negativ în ziua care e pe cale să se încheie. Luați lista cu ce a fost negativ, rupeți-o în bucățele mici și aruncați-o la gunoi. Așezați-vă lista cu realizările la vedere și rememorați-le. La sfârșitul săptămânii sau lunii, lipiți realizările într-un caiet și rememorați-le. Nu ați fost atacat, nu ați fost violat, nu ați dat faliment, nu ați avut accident și nici nu v-a părăsit soția.
Da, nu ați devenit știre.
Da, lucruri rele se întâmplă. Subliniez, ÎNTÂMPLĂ. Dar nu e regula care vă guverneză viața. Este cel mult o întâmplare. Când se întâmplă. Înțelegeți?
Nu vă pregătiți să fiți știri groaznice.
Lăsați mintea să ”vadă” dimineața răsăritul soarelui iar seara stelele și, atunci când visați, să aflați secretele universului sau să fiți ce doriți. Este mult mai probabil ca, atunci când vă treziți, să știți ce să faceți pentru a fi fericit. Chiar dacă nu o să știți conștient, subconștientul lucrează și caută soluții chiar și fără noi.
Când vă treziți, o să fiți mai ales relaxați, orientați și energizați pentru a acționa, nu pentru a reacționa.
Deveniți știrea de la sfârșitul știrilor. Alea pe care nu mai aveți răbdare sau putere să le auziți. Știrile cu cei care au reușit, care sunt fericiți.
Știți de ce sunt la final și foarte scurte?
Mi-a zis un prieten că e doar o decizie de marketing.
Așa o fi?
Sau suntem mai ușor de controlat când ne e frică? Sau putem fi mai prost plătiți când suntem îngroziți de ”piața muncii”? Sau acceptăm mai ușor tot felul de ”eșece” politico-sociale-economice de la ”ai noștri”?

Așa o fi?